Nový předpis záloh / evidenční listy

Vážení vlastníci,

rádi bychom Vás ujistili, že nově vystavené evidenční listy, které jste dnes obdrželi, jsou správné a vycházejí z údajů v katastru nemovitostí a jsou v souladu s platnými Stanovami, http://www.svzlicin458.cz/stanovy/, a Přílohou č. 1 – Pravidla pro rozúčtování nákladů, stanovení záloh a jejich vyúčtování.

Vaše dotazy směřují často na údaj uvedený v horní části dokumentu, kde je uvedena podlahová plocha. Jedná se o údaj automaticky načtený z katastru nemovitostí, konkrétně o celkovou podlahovou plochu kterou vlastníte vč. Vašeho podílu na spol. částech, tedy podíl v SVJ, nikoli jen o podlahovou plochu bytové jednotky. Z toho následně vychází výpočet částky v předpisu, například příspěvek do „fondu oprav“. Část položek je dána pevným podílem na jednotku, část dle spoluvl. podílu, nicméně samozřejmě např. vodné a stočné, nebo vytápění, jsou následně vyúčtovány dle skutečné spotřeby na základě odečtů.

Nicméně si uvědomujeme, že ta čísla nevypadají přívětivě a jsou nepříjemným překvapením (byť jsme si to odsouhlasili a v současné situaci nám bohužel nic jiného než zvýšit zálohy nezbývá) zejména v této složité době, je to skok a zvýšené náklady na bydlení pocítíme všichni.

Pokud to v následujících měsících situace dovolí (budeme schopni reálně vyhodnotit) určitě je v zájmu všech případně zálohy poměrně snížit, ale zatím je opravdu nutné, abyste od ledna 2023 platili dle nových listů, které jste nyní obdrželi, nějak to budeme muset všichni zvládnout.

Děkujeme za pochopení a jsme s pozdravem,

Výbor SV Zličín 458 a správa domu PPM a.s.